Korruptionen blomstrar i mörkret


Gästkrönika i Nerikes Allehanda 25 april 2016

Det är inget nytt fenomen och man förvånas inte längre när en ny skattesmitarhärva nystas upp.

Nu senast handlade det om Panamadokumenten som avslöjar hundratusentals offshore-bolag vars syfte är att, av en eller annan anledning, undanhålla pengar från offentlighetens ljus.

Att det finns folk och företag som fifflar visste vi redan. I denna skandal talar vi även om gömda pengar för knarkkarteller och finansiering av både krig och kärnvapenprogram för skurkstater.

Vi talar alltså om en ny nivå av skumraskaffärer. Att svenska banker ens är kopplade till de här firmorna är under all kritik.

Det är inte utan att man blir förbannad. Alla dessa pengar hade kunna användas till investeringar i vår gemensamma välfärd och hade skapat enorma möjligheter att möta samhällets utmaningar men försvinner i stället ut till dolda konton och ljusskygga affärer.

Det är dessutom inte bara förlorad potential för samhället som det handlar om. Där pengar inte kan spåras blomstrar korruptionen. Utan möjlighet till att gömma pengar hade det blivit mindre intressant för diktatorer att stjäla från sitt folk. Utan penningtvätt hade den organiserade brottsligheten förlorat mycket av sina drivkrafter.

Skattesmitning är minsta gemensamma nämnare för ett helt batteri av problem. Den enda gemensamma nämnaren för all sådan här verksamhet är att den likt trollen är känsliga för ljuset.

Häromveckan presenterade kommissionen ett förslag om land för land-rapportering. I korthet innebär det att stora multinationella företag nu måste offentliggöra hur mycket man skattar i varje medlemsstat och ett antal andra nyckeluppgifter.

Detta skulle kunna bli ett av många verktyg för ökad transparens om lagstiftningen blir ambitiös. Medlemsstaterna håller just nu på att införa ett fjärde direktiv mot pengatvätt och kommissionen undersöker vilka möjligheter man har att motverka finansiell rådgivning som leder till undanhållande av skatt.

Det finns också mycket att göra på momsområdet där stora pengar försvinner varje år.
Ingen enskild åtgärd kommer att vara en komplett lösning, men om vi systematiskt täpper till hålen för skattesmitning så sätter vi käppar i hjulet för många sorters ljusskygg verksamhet. Med europeiska regler kan vi dessutom skapa förutsättningar för att hitta gemensamma lösningar med länder utanför EU vilket kommer att vara en förutsättning om vi skall nå den verkliga kärnan på problemet.

Det kan kännas som att vi har ett oändligt arbete framför oss men jag tror att den senaste tidens avslöjanden har öppnat mångas ögon. Det skall vi utnyttja.

Varje steg i rätt riktning blir nämligen en dubbel vinst för de goda krafterna här i världen. Vi ska aldrig ge upp den kampen för att det är svårt.

Olle Ludvigsson (S), europaparlamentariker

facebook Twitter Email